Sider

mandag den 28. april 2014

Sultan Ahmet moske - Den Blå Moske

Jeg har efterhånden lovet jer mange gange, at jeg ville lave et indlæg om Sultan Ahmet moske, nok bedre kendt som Den Blå Moske. NU er det blevet tid :-)

Indlægget er jo temmelig forsinket idet jeg besøgte moskéen helt tilbage i september sidste år. Men bedre sent end aldrig, som man siger.

Inden vi kommer til moskéen, vil jeg dog starte med nogle af de andre seværdigheder, der ligger i nærheden. Ayasofya (Hagia Sophia) har jeg jo allerede skrevet om her og her, men derudover ligger der også Yerebatan Sarayı - Basilica Cistern og Sultanahmet Meydanı - Hippodrome of Constantinople lige i nærheden.

Yerebatan Sarayı - Basilica Cistern
Den gamle cisterne blev bygget i 500-tallet for at sikre Istanbuls vandforsyning i tilfælde af belejring. Det er et kæmpe stort underjordisk rum med vand og 336 store smukke søjler til at bære. Der er opsat lys ved søjlerne, så det giver en rigtig flot effekt. Det var dog temmelig svært at tage billeder dernede pga. det lave lys.

Der bor store fisk i vandet i dag. Jeg ved egentlig ikke hvorfor man har sat dem ud, for det er da lidt synd de aldrig ser sollys? De var dog kæmpe, så de må leve godt alligevel :-)

Virkelig skøn stemning:




Jeg betalte ikke selv for at komme ned i cisternen, så jeg er ikke 100% på prisen, men så vidt jeg kan google, er det 10TL, hvilket er ca. 25 kr. med den nuværende kurs. Jeg vil umiddelbart sige, at hvis man kun er i Istanbul i meget kort tid, så behøver man altså ikke bruge tid og penge på dette, da man ikke betaler for andet end dette ene rum (og så er der en Medusa statue, der vender på hovedet). Er man i Istanbul på en meget varm dag, kan de dog godt være, man gerne vil betale for at komme ned i det lidt køligere rum.
Jeg syntes rummet var rigtig flot og bestemt også værd at se, men det er ikke som sådan et "must see" efter min mening.

Sultanahmet Meydanı - Hippodrome of Constantinople
I dag er det "Sultan Ahmet Plads", men på engelsk kaldes den stadig "Hippodrome of Constantinople". Det skyldes at pladsen, dengang Istanbul hed Konstantinople, var det centrale hjemsted for store sportsbegivenheder og sociale begivenheder. Hippodrome stamer fra græsk, og pladsen har fået navnet pga. de hestevæddeløb, der tidligere har fundet sted på pladsen.
I dag er det en stor åben plads med forskellige monumenter, hvor man lige kan trække vejret lidt, inden man skal ind og stå i kø for at komme i Den Blå Moske.

Dette er Theodosius-obelisken. Et monument fra det gamle Ægypten, der blev bragt til Istanbul af Kejser Theodosius i slutningen af det 4. århundrede:

Selve pladsen:

En af Den Blå Moskes minaretter set fra pladsen:

I baggrunden ses igen Theodosius-obelisken, mens man i forgrunden kan se den knækkede "Serpent søjle". Lige som obelisken er den også blevet bragt til Istanbul af Konstantin og Theodosius. Desværre er den som I kan se knækket. Lige hvornår og hvordan kan jeg ikke huske, selv om vi fik det at vide på dagen.

Sultan Ahmet Camii - Den Blå Moské
Så kom vi til det, det egentlig skulle handle om: Den Blå Moské. Den blev færdigbygget i 1616 og har altid fungeret som moske i modsætning til Hagia Sophia, der jo oprindeligt blev bygget som kirke.

På selve dagen fik jeg ikke taget noget billede af moskéen langt fra, så her må I lige nøjes med et billede fra juli 2011, hvor jeg så moskéen første gang. Dog kun ude fra:

Og så er vi tilbage i september 2013. Her et billede fra den lange kø:

Endelig kom vi ind :-)


De fine blå kakler, som har givet moskéen tilnavnet Den Blå Moske:


Der er ofte meget fine gulvtæpper i moskéerne:

Og som I kan se: Mange mennesker!



Smukt loft i en af "entreerne" eller hvad man nu kalder de små rum, man går ind i lige inden man kommer ind i det helt store rum:

Min første vurdering af moskéen var, at den bestemt var værd at besøge. Det er jo gratis at komme ind, så hvorfor ikke? Men dengang var det også kun den anden moske jeg nogensinde havde besøgt, så jeg havde ikke så meget vurderingsgrundlag.
Hvis man virkelig gerne vil ind og se den, fordi man nu har hørt så meget om den, så skal man selvfølgelig gøre det. Men hvis man gerne vil spare 30-60 min. i kø i bagende sol, så er der altså andre moskéer i byen, der er mindst lige så flotte. F.eks. synes jeg Süleymaniye Moskéen, som jeg viste billeder af her var mindst lige så flot indvendigt og på en måde meget mere imponerende, fordi den ikke var så proppet med mennesker. Det gjorde, at man bedre kunne fornemme rummets størrelse. Hvis man gerne vil se blå kakler, vil jeg LANGT hellere anbefale den mindre Rüstempasa Moské, der ligger ved Spice Bazaren. Den viste jeg billeder af i lørdags, men der kunne jeg bare ikke huske navnet.
Husk i øvrigt at alle moskéer er gratis at komme ind i, men selvfølgelig kun uden for bedetid. Hvis der er nogen, der prøver at sælge jer "billige billetter" er det snyd. Man skal tildække sit hår og have dækket arme og ben, men hvis man ikke har acceptabelt tøj på, har moskéerne tørklæder og lange nederdele til låns (også til mændene ;-) ). I Rüstempasa var det nogle super smukke tørklæde de lånte ud. -Og man skal altså ikke pakke sig ind, det skal bare lige lægges over håret. Man må gerne kunne se f.eks. pandehåret :-)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar